Een typische proxy-provider zet ergens op internet een server neer en stelt je in staat om je verkeer door te geven. Dit zorgt voor een eenvoudige, gemakkelijk te onderhouden architectuur. De gebruikers gaan allemaal door dezelfde server naar binnen en naar buiten. De provider mag geld vragen voor gebruik van de proxy of zijn kosten financiëren door advertenties op de server. In de meest eenvoudige configuratie hoef je niets te installeren. Je hoeft alleen maar je browser naar hun proxyserver te richten. Eenvoudige proxy-providers zijn prima oplossingen als je geen bescherming voor je online privacy en anonimiteit en als je de provider vertrouwt dat hij geen slechte dingen doet. Sommige eenvoudige proxy-providers gebruiken SSL om je verbinding met hen te beveiligen, wat je beschermt tegen lokale afluisteraars, zoals in een café met gratis wifi-internet.

Eenvoudige proxy-aanbieders vormen ook een enkel punt van falen. De provider weet zowel wie je bent als wat je zoekt op internet. Ze kunnen je verkeer zien als het door hun server gaat. In sommige situaties kunnen ze zelfs binnenin je versleutelde verkeer kijken terwijl ze het doorsturen naar je bank-website of naar webshops. Je moet de provider vertrouwen niet je verkeer te bekijken, hun eigen advertenties te injecteren in je verkeersstroom of je persoonlijke gegevens vast te leggen.

Tor stuurt je verkeer door ten minste drie verschillende servers voordat het naar de bestemming verzonden wordt. Omdat er een gescheiden laag van versleuteling is voor ieder van de drie relays kan iemand die jouw internetverbinding bekijkt niet bewerken of lezen wat je het Tor-netwerk instuurt. Je verkeer is versleuteld tussen de Tor-cliënt (op jouw computer) en waar deze ergens op de wereld opduikt.

Kan de eerste server niet zien wie ik ben?

Mogelijk. Een slechte eerste van drie servers kan onversleuteld Tor-verkeer zien vanaf je computer. Het weet nog steeds niet wie je bent en wat je doet via Tor. Het ziet alleen "Dit IP-adres gebruikt Tor". Je bent nog steeds beschermd van deze node die probeert uit te vinden wie je bent en waar je gaat op het internet.

Kan de derde server mijn verkeer zien?

Mogelijk. Een slechte derde van drie servers kan het verkeer zien dat je Tor hebt ingestuurd. Het zal niet weten wie dit verkeer verzonden heeft. Als je versleuteling gebruikt (zoals HTTPS) zal het enkel de bestemming kennen. Zie de visualisatie van Tor en HTTPS om te begrijpen hoe Tor en HTTPS interacteren.