Censura

Si no podeu baixar el Navegador Tor a través del nostre lloc web, podeu rebre una còpia del Navegador Tor mitjançant GetTor. GetTor és un servei que respon automàticament als missatges amb enllaços a la versió més recent del Navegador Tor , allotjada en una varietat de llocs menys susceptibles de ser censurats, com Dropbox, Google Drive i GitHub. Podeu sol·licitar-ho a través de correu electrònic o del bot de Telegram https://t.me/gettor_bot. També podeu baixar el Navegador Tor des de https://tor.eff.org o des de https://tor.calyxinstitute.org/.

Envia un mail a gettor@torproject.org Al cos del correu, escriviu el nom del vostre sistema operatiu (com ara Windows, macOS o Linux). GetTor respondrà amb un correu electrònic amb enllaços des dels quals podeu baixar el Navegador Tor, la signatura criptogràfica (necessària per verificar la baixada), l'empremta digital de la clau utilitzada per fer la signatura i la suma de verificació del paquet. Es pot oferir una selecció de programari de "32 bits" o "de 64 bits": això depèn del model de l'ordinador que utilitzeu; consulteu la documentació sobre l'ordinador per obtenir-ne més informació.

Si sospiteu que el vostre govern o la vostra proveïdora de serveis d'Internet ha implementat algun tipus de censura o filtratge d'Internet, podeu provar si la xarxa Tor està sent bloquejada mitjançant OONI Probe. OONI Probe és una aplicació gratuïta i de codi obert desenvolupada per l'Open Observatory of Network Interference (OONI). Està dissenyat per provar i mesurar quins llocs web, aplicacions de missatgeria i eines d'elusió poden estar bloquejats.

Abans d'executar aquestes proves de mesurament, llegiu atentament les recomanacions de seguretat d'OONI i l'avaluació de riscos. Com qualsevol altra eina de prova, tingueu en compte els falsos positius amb OONI.

Per comprovar si Tor està bloquejat, podeu instal·lar OONI Probe al vostre dispositiu mòbil o a l'escriptori i executar la "Prova d'elusió". Una prova Tor d'OONI pot servir com a indicació d'un possible bloqueig de la xarxa Tor, però una anàlisi exhaustiva dels nostres desenvolupadors és crucial per a una avaluació concloent.

El Navegador Tor pot, per descomptat, ajudar els usuaris a accedir al vostre lloc web des d'ubicacions on estigui blocat. Normalment, només cal baixar el Navegador Tor i utilitzar-lo per a navegar per la pàgina blocada per a poder accedir-hi. En llocs on hi ha una gran censura, tenim disponibles diverses opcions d’elusió de la censura, incloent-hi transports connectables.

Per obtenir més informació, consulteu la secció del manual d'usuari del Navegador Tor sobre l'elusió de la censura.

Si teniu problemes per connectar-vos, és possible que aparegui un missatge d'error i podeu seleccionar l'opció per "copiar el registre de Tor al porta-retalls". A continuació, enganxeu el registre de Tor en un fitxer de text o en un altre document.

Si no veieu aquesta opció i teniu el Navegador Tor obert, podeu navegar al menú d'hamburguesa ("≡") i després feu clic a "Configuració" i a "Connexió" a la barra lateral. A la part inferior de la pàgina, al costat del text "Veure els registres de Tor", feu clic al botó "Veure els registres...".

Alternativament, a GNU/Linux, per veure els registres directament al terminal, navegueu al directori del Navegador Tor i inicieu el Navegador Tor des de la línia d'ordres executant:

./start-tor-browser.desktop --verbose

o per desar els registres en un fitxer (per defecte: tor-browser.log)

./start-tor-browser.desktop --log [file]

Heu de veure un d'aquests errors de registre comuns (busqueu les següents línies al vostre registre de Tor):

Error de registre comú #1: error de connexió del servidor intermediari

2017-10-29 09:23:40.800 [NOTICE] Opening Socks listener on 127.0.0.1:9150
2017-10-29 09:23:47.900 [NOTICE] Bootstrapped 5%: Connecting to directory server
2017-10-29 09:23:47.900 [NOTICE] Bootstrapped 10%: Finishing handshake with directory server
2017-10-29 09:24:08.900 [WARN] Proxy Client: unable to connect to xx..xxx..xxx.xx:xxxxx ("general SOCKS server failure")

Si veieu línies com aquestes al vostre registre de Tor, significa que no esteu connectant a un proxy SOCKS. Si es requereix un proxy SOCKS per a la configuració de la xarxa, assegureu-vos que heu introduït correctament els vostres detalls del proxy. Si no es requereix un proxy SOCKS, o no esteu segur, intenteu connectar-vos a la xarxa Tor sense un proxy SOCKS.

Error de registre comú #2: No es pot arribar als repetidors guardes

11/1/2017 21:11:43 PM.500 [NOTICE] Opening Socks listener on 127.0.0.1:9150
11/1/2017 21:11:44 PM.300 [NOTICE] Bootstrapped 80%: Connecting to the Tor network
11/1/2017 21:11:44 PM.300 [WARN] Failed to find node for hop 0 of our path. Discarding this circuit.
11/1/2017 21:11:44 PM.500 [NOTICE] Bootstrapped 85%: Finishing handshake with first hop
11/1/2017 21:11:45 PM.300 [WARN] Failed to find node for hop 0 of our path. Discarding this circuit.

Si veieu línies com aquestes en el vostre registre Tor, significa que Tor no s'ha pogut connectar al primer node del circuit Tor. Això podria significar que estàs en una xarxa censurada.

Intenteu connectar-vos amb ponts i això hauria de solucionar el problema.

Error de registre comú #3: no s'ha pogut completar l'enllaç TLS

13-11-17 19:52:24.300 [NOTICE] Bootstrapped 10%: Finishing handshake with directory server
13-11-17 19:53:49.300 [WARN] Problem bootstrapping. Stuck at 10%: Finishing handshake with directory server. (DONE; DONE; count 10; recommendation warn; host [host] at xxx.xxx.xxx.xx:xxx)
13-11-17 19:53:49.300 [WARN] 10 connections have failed:
13-11-17 19:53:49.300 [WARN]  9 connections died in state handshaking (TLS) with SSL state SSLv2/v3 read server hello A in HANDSHAKE
13-11-17 19:53:49.300 [WARN]  1 connections died in state connect()ing with SSL state (No SSL object)

Si veieu línies com aquesta al registre Tor, significa que Tor no ha pogut completar una encaixada de mans de TLS amb les autoritats del directori. Usar ponts probablement solucionarà això.

Error de registre comú #4: desajustament del rellotge

19.11.2017 00:04:47.400 [NOTICE] Opening Socks listener on 127.0.0.1:9150
19.11.2017 00:04:48.000 [NOTICE] Bootstrapped 5%: Connecting to directory server
19.11.2017 00:04:48.200 [NOTICE] Bootstrapped 10%: Finishing handshake with directory server
19.11.2017 00:04:48.800 [WARN] Received NETINFO cell with skewed time (OR:xxx.xx.x.xx:xxxx): It seems that our clock is behind by 1 days, 0 hours, 1 minutes, or that theirs is ahead. Tor requires an accurate clock to work: please check your time, timezone, and date settings.

Si veieu línies com aquesta en el vostre registre Tor, significa que el vostre rellotge del sistema no és correcte. Assegureu-vos que el rellotge s'estableixi amb precisió, inclosa la zona horària correcta. Torneu a iniciar Tor.

Els repetidors pont són repetidors Tor que no figuren en el directori Tor públic.

Això vol dir que els ISP o els governs que intenten blocar l'accés a la xarxa Tor no poden simplement blocar tots els ponts. Els ponts són útils per als usuaris de Tor sota règims opressors, i per a persones que volen una capa addicional de seguretat perquè estan preocupats que algú reconegui que estan connectats a una adreça IP Tor de repetidor públic.

Un pont és només un repetidor normal amb una configuració lleugerament diferent. Consulteu Com puc executar un pont per obtenir instruccions.

Diversos països, inclosos la Xina i l'Iran, han trobat maneres de detectar i blocar connexions als ponts de Tor. Els ponts Obfsproxy solucionen això afegint una altra capa d'ofuscació. La configuració d'un pont obfsproxy requereix un paquet de programari addicional i configuracions addicionals. Consulteu la nostra pàgina sobre transports integrables per obtenir més informació.

Snowflake és un transport integrable disponible al Navegador Tor per vèncer la censura d'Internet. Com un pont de Tor, un usuari pot accedir a l'Internet obert quan fins i tot les connexions de Tor regulars estan censurades. Utilitzar Snowflake és tan fàcil com canviar a una nova configuració de pont al Navegador Tor.

Aquest sistema es compon de tres components: voluntaris que executen servidors intermediaris de snowflake, usuaris de Tor que volen connectar-se a Internet i un intermediari, que lliura servidors intermediaris de snowflake als usuaris.

Els voluntaris disposats a ajudar els usuaris de xarxes censurades poden ajudar-los creant servidors intermediaris de curta durada als seus navegadors habituals. Consulteu, com puc utilitzar Snowflake?

Snowflake utilitza la tècnica altament eficaç d'ocultació del domini per establir una connexió amb un dels milers de servidors intermediaris de snowflake gestionats per voluntaris. Aquests servidors intermediaris són lleugers, efímers i fàcils d'executar, la qual cosa ens permet escalar Snowflake amb més facilitat que les tècniques anteriors.

Per als usuaris censurats, si el vostre servidor intermediari de Snowflake es bloqueja, l'intermediari trobarà un nou servidor intermediari automàticament.

Si esteu interessats en els detalls tècnics i les especificacions, consulteu la Visió general tècnica de Snowflake i la pàgina del projecte. Per a altres discussions sobre Snowflake, visiteu el Fòrum de Tor i feu un seguiment de l'etiqueta Snowflake.

Snowflake està disponible al Navegador Tor estable per a totes les plataformes: Windows, macOS, GNU/Linux i Android. També podeu utilitzar Snowflake amb l'Onion Browser a iOS.

Si feu servir el Navegador Tor per a escriptori per primera vegada, podeu fer clic a 'Configura la connexió' a la pantalla d'inici. A la secció "Ponts", localitzeu l'opció "Tria un dels ponts integrats del Navegador Tor" i feu clic a l'opció "Seleccioneu un Pont Integrat". Al menú, seleccioneu "Snowflake". Un cop hàgiu seleccionat Snowflake, desplaceu-vos cap amunt i feu clic a 'Connecta' per desar la configuració.

Des del navegador, podeu fer clic al menú d'hamburguesa ("≡"), després anar a "Configuració" i a "Connexió". Alternativament, també podeu escriure about:preferences#connection a la barra d'URL. A la secció "Ponts", localitzeu l'opció "Tria un dels ponts integrats del Navegador Tor" i feu clic a l'opció "Seleccioneu un Pont Integrat". Al menú, seleccioneu "Snowflake".

Si el vostre accés a Internet no està censurat, hauríeu de considerar instal·lar l'extensió Snowflake per ajudar els usuaris de xarxes censurades. Quan executeu Snowflake al vostre navegador habitual, fareu de servidor intermediari per al trànsit entre usuaris censurats i de node d'entrada a la xarxa Tor, i això és tot.

A causa de la censura dels servidors VPN en alguns països, us demanem que no executeu un servidor intermediari snowflake mentre esteu connectat a una VPN.

Complement

En primer lloc, assegureu-vos que teniu WebRTC habilitat. A continuació, podeu instal·lar aquesta extensió per a Firefox o l'extensió per a Chrome que us permetrà convertir-vos en un servidor intermediari de Snowflake. També us pot informar sobre quantes persones heu ajudat en les últimes 24 hores.

Pàgina web

En un navegador on WebRTC està habilitat: Si no voleu afegir Snowflake al vostre navegador, podeu anar a https://snowflake.torproject.org/embed i activar el botó per activar-ho com a servidor intermediari. No hauríeu de tancar la pàgina si voleu seguir sent un servidor intermediari de Snowflake.

Si la vostra connexió a Internet pot estar bloquejant la xarxa Tor, podeu provar d'utilitzar ponts. Alguns ponts estan integrats al Navegador Tor i només requereixen uns quants passos per activar-los. Per utilitzar un transport integrable, feu clic a "Configura la Connexió" quan inicieu el Navegador Tor per primera vegada. A la secció "Ponts", localitzeu l'opció "Tria un dels ponts integrats del Navegador Tor" i feu clic a l'opció "Seleccioneu un Pont Integrat". Al menú, seleccioneu el transport integrable que vulgueu utilitzar.

Un cop hàgiu seleccionat el transport integrable, desplaceu-vos cap amunt i feu clic a "Connecta" per desar la configuració.

O, si teniu el Navegador Tor en execució, feu clic a "Configuració" al menú d'hamburguesa (≡) i després a "Connexió" a la barra lateral. A la secció "Ponts", localitzeu l'opció "Tria un dels ponts integrats del Navegador Tor" i feu clic a l'opció "Seleccioneu un Pont Integrat". Trieu el transport integrable que vulgueu utilitzar al menú. La vostra configuració es desarà automàticament un cop tanqueu la pestanya.

Si necessiteu altres ponts, podeu obtenir-los al nostre lloc web de Ponts. Per obtenir més informació sobre els ponts, consulteu el manual del Navegador Tor.

Els usuaris de la Xina han de fer uns quants passos per eludir el Gran Tallafoc i connectar-se a la xarxa Tor.

Per obtenir una versió actualitzada del Navegador Tor, proveu primer el bot de Telegram: https://t.me/gettor_bot. Si això no funciona, podeu enviar un correu electrònic a gettor@torproject.org amb l'assumpte "windows", "macos" o "linux" per al sistema operatiu corresponent.

Després de la instal·lació, el Navegador Tor intentarà connectar-se a la xarxa Tor. Si Tor està bloquejat a la vostra ubicació, l'Assistent de Connexió intentarà connectar-se automàticament mitjançant un pont o Snowflake. Però si això no funciona, el segon pas serà aconseguir un pont que funcioni a la Xina.

Hi ha tres opcions per desbloquejar Tor a la Xina:

1. Snowflake: utilitza servidors intermediaris efímers per connectar-se a la xarxa Tor. Està disponible al Navegador Tor i altres aplicacions basades en Tor com Orbot. Podeu seleccionar Snowflake al menú del pont integrat del Navegador Tor.
  2. Ponts obfs4 privats i no llistats: poseu-vos en contacte amb el nostre bot de Telegram @GetBridgesBot i escriviu /bridges. O envieu un correu electrònic a frontdesk@torproject.org amb la frase "private bridge cn" a l'assumpte del correu electrònic. Si sou coneixedors de tecnologia, podeu executar el vostre propi pont obfs4 des de fora de la Xina. Recordeu que els ponts distribuïts per BridgeDB i els ponts obfs4 integrats inclosos al Navegador Tor probablement no funcionaran.
  3. meek-azure: fa que sembli que esteu navegant per un lloc web de Microsoft en lloc d'utilitzar Tor. Tanmateix, com que té una limitació d'ample de banda, aquesta opció serà bastant lenta. Podeu seleccionar meek-azure al menú desplegable de ponts integrats del Navegador Tor.

Si una d'aquestes opcions anteriors no funciona, comproveu els vostres registres de Tor i proveu una altra opció.

Si necessiteu ajuda, també podeu obtenir assistència a Telegram https://t.me/TorProjectSupportBot i Signal.

Trobeu instruccions actualitzades sobre com eludir la censura i connectar-vos a Tor des de Rússia a la nostra guia de fòrums: Tor bloquejat a Rússia: com eludir la censura.

Si necessiteu ajuda, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través de Telegram, WhatsApp, Signal, o per correu electrònic frontdesk@torproject.org. Per obtenir instruccions d'elusió de la censura, utilitzeu "private bridge ru" com a línia d'assumpte del vostre correu electrònic.

De vegades, els llocs web bloquen els usuaris de Tor perquè no poden avaluar la diferència entre l'usuari Tor mitjà i el trànsit automatitzat. La millor manera que hem tingut per que els llocs desbloquin els usuaris de Tor és que els usuaris es posin en contacte directament amb els administradors del lloc. Alguna cosa així podria funcionar:

"Hola! He intentat accedir al vostre lloc xyz.com mentre feia servir el Navegador Tor i he descobert que no permet que els usuaris de Tor accedeixin al vostre lloc. Et convido a reconsiderar aquesta decisió; Tor és utilitzat per persones de tot el món per protegir la seva intimitat i lluitar contra la censura. Blocar els usuaris de Tor, probablement blocarà persones en països repressius que vulguin utilitzar una internet lliure, periodistes i investigadors que volen protegir-se de ser descoberts, denunciants, activistes i persones habituals que volen optar per un seguiment invasiu de tercers. Si us plau, prengui una posició forta a favor de la privadesa digital i la llibertat d'internet i permeti als usuaris de Tor accedir a xyz.com. Gràcies"

En el cas dels bancs i altres llocs web sensibles, també és habitual veure blocatge basat en la geografia (si un banc sap que en general accedeix als seus serveis d'un país i, de sobte, es connecta d'un repetidor de sortida a l'altre costat del món, el vostre compte pot estar blocat o suspès).

If you are unable to connect to an onion service, please see I cannot reach X.onion!.