Un servidor intermediari típic configura un servidor arreu a internet i us permet utilitzar-lo per a reconduir el vostre trànsit. Això crea una arquitectura simple i fàcil de mantenir. Tots els usuaris entren i se'n van a través del mateix servidor. El proveïdor podria cobrar per utilitzar el servidor, o finançar els seus costs mitjançant publicitat al servidor. Amb la configuració més simple, no heu d'instal·lar res. Només cal que dirigiu el navegador al servidor intermediari. Els servidors intermediaris simples són solucions adequades si no voleu protegir la vostra privadesa i anonimat en línia, i confieu que el proveïdor no faci res dolent. Alguns servidors simples utilitzen SSL per a fer segura la vostra connexió, i això us protegeix contra tafaners locals, com els que podríeu trobar en un cafè amb WiFi gratis.

Els servidors intermediaris simples també creen un punt de fallada únic. El proveïdor coneix qui sou i on navegueu en internet. Poden veure el vostre transit mentre passa a través del seu servidor. De vegades, inclús poden veure el vostre trànsit xifrat mentre l'envien al lloc web del vostre banc o comerç electrònic. Heu de confiar que el proveïdor no està vigilant el vostre trànsit, injectant els seus anuncis en el flux de dades, o enregistrant els vostres detalls personals.

El Tor passa el vostre trànsit a través de, com a mínim, 3 servidors diferents abans d'enviar-lo al seu destí. Ningú que vigili la vostra connexió a internet pot modificar ni llegir el que esteu enviat a la xarxa Tor, perquè hi ha una capa separada de xifratge per a cadascun dels tres relés. El vostre trànsit es xifra entre el client Tor (en el vostre equip) i on surt, en algun altre lloc del planeta.

I el primer servidor no veu on sóc?

Possiblement. Un primer servidor dolent pot veure que des del vostre equip arriba trànsit Tor xifrat. Tot i això, no sap qui sou i què esteu fent en la xarxa Tor. Gairebé no veu «Aquesta IP està utilitzant el Tor». De tota manera, la protecció fa que aquest servidor no pugui esbrinar ni qui sou ni on aneu en la internet.

Pot veure el meu trànsit el tercer servidor?

Possiblement. Un tercer servidor dolent pot veure el trànsit que envieu al Tor. Però no sabrà qui l'ha enviat. Si utilitzeu algun xifratge (com ara HTTPS), només sabrà quin és el seu destí. Consulteu aquest gràfic de Tor i HTTPS per entendre com interactuen Tor i HTTPS.